Avainlippu Design from Finland Ruokaa omasta maasta

Suomalaisia muovituotteita vuodesta 1936

Oy Plastex Ab kuuluu suomalaisen muoviteollisuuden uranuurtajiin. Se oli yksi ensimmäisistä alan yrittäjistä yli puoli vuosisataa sitten.

aijasetti_plastexPlastexin tuotteita myydään myös rautakaupoissa.

Tarina alkaa siitä, kun puolalaissyntyinen insinööri Igor Lawdansky heinäkuun 7. päivänä vuonna 1936 perusti Helsinkiin Snellmaninkatu 23:n kellaritiloihin Korurasia- ja kotelotehtaan, jossa valmistettiin bakeliitista nappeja ja muita pikkuesineitä sekä sähkötarvikkeita.

Tuotanto laajeni, tarvittiin lisätiloja ja ne löydettiin Lohjan asemalta entisestä pilketehtaasta, johon rakennettiin lisäkerros. Korurasia- ja kotelotehtaan nimi muutettiin vuonna 1943 Oy Plastex Ab:ksi ja samoihin aikoihin tehdas muutti Helsingistä Lohjan asemalle. Ensimmäisessä tehdasrakennuksessa ovat nykyisin Plastexin konttoritilat.

Sotien jälkeen kaikkialla oli pula koneista ja raaka-aineista. Romutettavista laivoista ja sotakalustoista, tykinosista ja kaikenlaisesta rauta- ja metalliromusta hankittiin Plastexiin terästä muotteja ja koneita varten. Romua tuotiin junalla Lohjan asemalle ja sieltä sitä rahdattiin hevosella Plastexin pihalle. Siitä syntyivät muun muassa nappi- ja kampakoneet sekä muotit.

Martti Hermusella on muistoja kampakoneesta: ”Kampakoneita oli kaksi. Kammat tehtiin samantapaisesta aineesta mitä täällä nytkin käytetään, selliksi sitä muistaakseni sanottiin. Sitäkin voitiin jauhaa ja käyttää uudestaan. Kampamenekki oli niin valtava, että senkun kerkisi saada valmiiksi, niin nehän menivät. Sitten tuli pieniä käsikoneita kuin pellavaloukkuja. Niissä tehtiin kaikenlaisia merkkejä, vappumerkkejä, solkia, nappeja, sormustimia ja muuta pientä rihkamaa.”

Kehittymisen vuosikymmen

Rinnan vauhdikkaan mainostamisen ja paisuvan tuotevalikoiman kanssa Lohjan asemalle harjun rinteelle kohosi vuosien 1954–1955 vaihteessa uusi tehdasrakennus, johon perustettiin oma osasto miltei jokaista sodan jälkeen Euroopassa keksittyä muovin valmistustekniikkaa varten.

Pentti Laiho muistaa kuinka keväällä 1952 Plastexissa puhallettiin ensimmäinen puhallusmenetelmällä tehty muovipullo Suomessa. ”Silloinen henkilökunta kävi Karhulan lasitehtaalla katsomassa lasinpuhallusta. Siellä nähtyä tekniikkaa sovellettiin sitten muovipullojen tekemiseen. Vielä samana keväänä rakennettiin puhalluskone, jossa käytettiin Reinfenhauserin extruuderia. Sillä puhallettiin kolmesta viiteen litran muovipulloja. Ensimmäisen pullon muotti tehtiin tammipuusta.”

Tuotteiden ja tuotannon kehittäminen on aina ollut korkealla sijalla Plastexin tekemisessä. ”Piti yrittää ennustaa minkälaisilla osastoilla olisi tulevaisuutta. Tein selväksi mitkä olivat vahvimmat sektorimme, ja tietysti paras oli muovipullojen puhallus, koska sillä alalla olimme vielä yksin markkinoilla. Päätimme valita puhallusmenetelmän päävalmistusmenetelmäksi. Siihen liittyy kiinteästi ruiskupuristus korkkien ja kansien valmistamista varten. Samalla menetelmällä teemme myös talousmuovit.” Totesi Plastexin pitkäaikainen toimitusjohtaja Erkki Ant-Wuorinen 1980-luvulla.

1970- ja 1980-luvuilla Oy Plastex Ab on edelleen kehittänyt tuotantoaan, uusinut konekantaansa ja laajentanut tuotantolinjojaan. Tänä aikana yhtiö on aktiivisen tuotekehittelyn tuloksena vakiinnuttanut asemansa eräänä merkittävimpänä muovisten taloustavaroiden valmistajana Suomessa ja enenevässä määrin myös ulkomailla.

Perinteet ja digitalisoituva maailma

Plastexin kotimaiset tuotteet ovat vuosikymmenten aikana muotoutuneet osaksi jokaisen suomalaisen arkea. Taskumatit, kastelukannut, kauhat, vesiastiat ja bensakanisterit ovat kaikille tuttuja ja turvallisia tuotteita. Plastex on markkinoilla arvostettu brändi ja tämä innoittaa ja velvoittaa meitä kehittämään toimintaamme ja tuotteitamme kiihtyvällä vauhdilla.

”Plastexin filosofiaan on aina kuulunut iloisten, käytännöllisten ja kestävien muovituotteiden valmistus ja kehittäminen. Tavoitteenamme on nyt digitaalisen tuotekehityksen avulla yhdessä kuluttajien ja kaupan kanssa kehittää uusia parempia tuotteita” toteaa nykyinen toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen. Plastex tekee myös läheistä yhteistyötä useiden muotoilijoiden ja käyttäjien kanssa. Suomalainen ideointi, tuotekehitys ja työ ovat meille tärkeitä kilpailutekijöitä kansainvälistyvässä ja digitalisoituvassa maailmassa.

Plastex – Aito Kotimainen!

www.plastex.fi