Avainlippu Design from Finland Ruokaa omasta maasta

Oras – suomalaista hanavalmistusta jo vuodesta 1945

Oraksen tarina alkoi kellariverstaassa vuonna 1945. Yhtiön perustaja teollisuusneuvos Erkki Paasikivi edusti sitä sodan jälkeistä sukupolvea, joka uutteruudella, hyvällä ammattitaidolla ja yrittäjähenkisyydellä oli käynnistämässä uutta suomalaista metalliteollisuutta.

Hanatuotanto alkoi vuonna 1948 aluksi yksinkertaisten tappihanojen valmistuksesta. Sarjatuotantoon pieni konepaja siirtyi pari vuotta myöhemmin, jolloin ruvettiin tekemään ylijäämäkranaattien kuorista putkenliittimiä. Tänä päivänä Oraksen hanavalikoimaan kuuluu standardihanojen lisäksi laaja valikoima käyttäjäystävällisiä älyhanoja sekä keittiöihin että kylpyhuoneisin.

Vedensäästöä ja käyttäjäystävällisyyttä

Ensimmäiset elektroniset hanat Oras kehitti 1970-luvun lopulla tyydyttämään sairaaloiden vaativaa käsihygieniaa. Kahdeksankymmenluvulla hygieniavaatimukset kasvoivat Suomessa ja Euroopassa kovasti ja myös Oras alkoi satsata elektroniikkaan enenevässä määrin: ensimmäinen Oras Electra -sarja näki päivänvalon 1992. Sen jälkeen älyhanoja on tullut tasaisena virtana ensin sairaaloiden, lääkäriasemien ja terveyskeskusten leikkaussali- ja toimenpidehuoneisiin, sitten elintarviketeollisuuteen, ravintoihin, kouluihin, uimahalleihin ja muihin julkisiin tiloihin. Kosketusvapaiden hanojen kiistattomat edut, kuten huomattava veden- ja energiansäästö, parantunut käsihygienia sekä ylivoimainen käytettävyys ovat mahdollistaneet älyhanojen yleistymisen myös kotitalouskäyttöön. Myös tuotteiden hintataso on huomattavasti lähentynyt perinteisiä tuotteita.

Kotitalouksille suunnattujen älyhanojen valikoima kasvanut

 Oraksen strategia tähtää käyttäjäystävällisyyteen sekä veden ja energian säästämiseen. Siksi kotitalouksille tarkoitettujen kosketusvapaiden älytuotteiden määrä ja valikoima on yrityksen mallistossa viime vuosina kasvanut merkittävästi. Vuonna 2013 Oras toi markkinoille ainutlaatuisen etä-Bidetan, jolla henkilökohtaisen hygienian hoitaminen sujuu entistä vaivattomammin. Hanassa yhdistyvät suomalainen huipputeknologia ja muotoilu, uudet materiaalit ja älykkyys. Hanan ainutlaatuisuus perustuu radiotaajuuksilla kommunikoivaan elektroniseen ohjausyksikköön sekä Bidetta-käsisuihkun seinäpidikkeeseen.

Etäkäytettävä Bidetta ei tarvitse enää pesuallashanan avaamista, vaan se toimii suoraan käsisuihkun painikkeesta. Uuden tekniikan ansiosta käsisuihku voidaan asentaa kauemmaksi itse pesuallashanasta. Tämä on huomattava etu varsinkin wc-tiloissa, joissa hana ja pesuallas eivät ole wc-istuimen välittömässä läheisyydessä. Myös jos hanan käyttäjä on liikuntarajoitteinen, on Smart Bidetan helppokäyttöisyys avainasia.

Suihkussa valo opettaa

Nykyaikaisissa suihkuhanoissa hyödynnetään myös elektroniikkaa. Esimerkiksi Oras Eterna on kotitalouskäyttöön suunniteltu termostaattihana, jossa on elektroninen EcoLed-painike. Painike ohjaa suihkussa kävijää säästämään vettä ja energiaa huolehtimalla automaattisesti sopivasta suihkuajan kestosta ja palkitsemalla vihreällä valolla ihanteellisen suihkuajan. Jos suihkutteluaika venyy, alkaa painikkeessa vilkkua punainen valo. Kun neljään minuuttiin esisäädetty suihkuaika on kulunut umpeen, veden tulo katkeaa automaattisesti. Luonnollisesti hanan voi avata uudestaan, mutta yleensä valo opettaa ja ohjaa käyttäjää maltillisemmaksi ja harkitsevammaksi suihkuttelijaksi – ihan huomaamatta.

Nyt Oras ja Hansa muodostavat Oras Groupin

Oraksen omistaa perheyritys Oras Invest. Vuonna 2013 Oras osti saksalaisen hanavalmistaja Hansa Metallwerke AG:n tytäryhtiöineen ja yhdessä yritykset muodostavat Oras Groupin. Konsernin pääkonttori sijaitsee edelleen Raumallla. Työntekijöitä Oras Groupissa on yhteensä noin 1 400, joista noin 500 on Suomessa.

Katso lisää www.oras.com