Avainlippu Design from Finland Ruokaa omasta maasta

Hyvinvointia rakentamassa jo vuodesta 1917

Orion perustettiin vuonna 1917. Liki satavuotisen historian aikana Orion on ollut mukana monenlaisessa liiketoiminnassa konepajateollisuudesta makeisten valmistukseen. Yhtiön pääpaino on kuitenkin koko ajan ollut lääkeliiketoiminnassa.

Alkuvaiheen tärkeimmät tuotteet olivat sokerin korvikkeena käytetty makeutusaine dulsiini, lysoli, ammoniakki ja Bellistol-kiväärinpuhdistusaine. Ensimmäiset Orionin valmistamat lääkkeet tulivat markkinoille 1920-luvun alussa, ja 1930-luvun loppuun mennessä Orion oli jo noussut Suomen suurimmaksi lääkeyhtiöksi.

30-luvun orionilaista elämää kuvailee silloinen toimitusjohtaja Erkki Leikola Orionin 60-vuotishistoriikissa seuraavasti: ”Yksi ainoa lääkkeiden esittelijä hoiti koko maan lääkärikunnan käyden jokaisen luona ainakin kerran kahdessa vuodessa. Omia kuljetusvälineitä oli vain yksi pakettipolkupyörä, mutta silti saatettiin samaan apteekkiin viedä kolmekin kertaa päivässä tavaraa, usein vain yksi tuubi tai tablettiputki kerrallaan, kun sellainen resepti oli sattunut apteekkiin tulemaan. Palkat olivat varsin pienet. Raha ei riittänyt kunnolla ruokaan, ja kun nuoret kasvavat pojat valittivat, että heillä oli aina nälkä, niin tehtaan puolesta annettiin kaikille kerran päivässä maksutta puuroa ja maitoa. ”

Sotien jälkeen Orion haki kasvua myös laajentamalla toimintaansa monialayhtiöksi. Vuosien varrella Orion on ollut mukana muun muassa konepajateollisuudessa (Normet), makeis- ja juomateollisuudessa (Chymos), metsäteollisuudessa (Tiwi) sekä rakennusteollisuudessa (Oy Eurocell Ltd.).

Monialaisuuden purkaminen aloitettiin 1990-luvulla, ja vuodesta 2003 alkaen Orion on ollut puhtaasti terveydenhuollon tuotteisiin keskittyvä yhtiö. Orionin nykyinen rakenne syntyi vuonna 2006, jolloin Orion jakautui lääke- ja diagnostiikkayhtiö Orion Oyj:ksi ja lääketukkuyhtiö Oriola-KD Oyj:ksi.

Ensimmäiset omat alkuperälääkkeet

Orionin lääkeliiketoiminta painottui ensimmäiset vuosikymmenet geneerisiin lääkkeisiin eli rinnakkaisvalmisteisiin. 1950-luvun lopulla yhtiö päätti panostaa vahvemmin uusien lääkkeiden kehitystyöhön. Orionin ensimmäiset omat alkuperälääkkeet tulivat markkinoille 1980-luvulla.

Orionin ensimmäiset myynniltään merkittävät ihmisille tarkoitetut lääkkeet olivat Parkinsonin taudin lääkkeet Comtess®/Comtan® (markkinoille 1998) ja Stalevo® (markkinoille 2003).

Kansainvälistyminen alkoi 1960-luvulla

Orionin lääketeollisuuden vienti ulkomaille alkoi pienimuotoisesti 1960-luvun lopulla. Keihäänkärki oli diagnostisia tuotteita kehittävän Orion Diagnostican tuotevalikoimassa edelleenkin oleva virtsatietulehdustesti Uricult®. Myös lääkkeiden vaikuttavia aineita valmistavan Fermionin toiminta perustui pitkälti vientiin.

Orion valmistaa itse valtaosan tuotevalikoimastaan. Tunnetuimpia tuotteita ovat Suomen eniten myyty särky- ja kipulääke Burana®, Aqualan®-perusvoiteet ja Multivita®-vitamiinit. Pääosa Orionin tutkimustoiminnasta sekä kaikki omat tuotantolaitokset ovat Suomessa. Lähes joka kolmas Suomessa myytävä lääkepakkaus on Orionin. Vuoden 2015 lopussa konsernin palveluksessa oli yhteensä 3 401 henkilöä, joista Suomessa työskenteli 2 723 henkilöä.

Orion.fi