Avainlippu Design from Finland Ruokaa omasta maasta

Havi – Suomalaista käsityötä vuodesta 1829

185-juhlavuoden kunniaksi juhlistetaan Havin pitkää historiaa ja vuosien perinteitä kotimaisessa kynttilänvalmistuksessa. Viipurissa vuonna 1829 alkunsa saanut Havi jatkaa menestystarinaansa osana ihmisten arkea ja juhlaa.

Havin kynttilöillä on hyvä sydän

Havi on Suomen ensimmäinen teollinen kynttilänvalmistaja. Tukkukauppias Anton Alfthan aloitti kynttilöiden tehdastuotannon Karjalankannaksella 6.11.1829. Havi®- ja Tuikku®-tuotemerkkien alla myytävät kynttilät valmistetaan Suomen suurimmalla kynttilätehtaalla Riihimäellä. Tuikkukynttilöiden täyttölinja on yksi kynttilätehtaan peruspilareista, ja sen tuotantokapasiteetti on yli 500 miljoonaa kynttilää vuodessa. Kynttilöiden muita tuotantomenetelmiä ovat puristaminen ja valaminen.

Havin antiikkikynttilöiden valmistuksessa käytetään perinteistä valamismenetelmää, jossa 100 % steariinimassa ohjataan valukoneen muotteihin. Koko valamisprosessi on suurelta osin käsityötä, joten valmistus vaatii ammattitaitoa niin raaka-aineen, valukoneen kuin lämpötilan säätelemisen suhteen.

Olen tullut Haville vuonna 1993, ja vuodesta 1998 saakka olen ollut vakituisena työntekijänä. Olen aina tykännyt tehdä käsillä töitä, ja kaikista mukavinta on tehdä töitä vanhoilla käsivalukoneilla. Vaikka kynttilä valetaan koneeseen, silti kaikki vaiheet tehdään käsin, kertoo Pia Salonen Havin vanhempi kynttiläntekijä.

Juhlavuoden mallisto – nostalgisen modernia tyyliä

Havi 185-malliston tuotteita ovat valkoinen juhlakruunu, tuikku ja pöytäkynttilä. Juhlavuoden Havi 185-logoon on otettu mukaan 1900-luvun Oy Havi AB-logon elementtejä. Lisäksi tuotteiden ulkoasussa on hyödynnetty vanhoja valokuvia eri vuosikymmeniltä. Klassinen valkoinen juhlakruunu on mallistossa kuuden kynttilän pakkauksessa. Havin suositut tuikut ovat pakattuina näyttävään mutterinmuotoiseen rasiaan, joka sisältää 55 laadukasta lämpökynttilää.

Pöytäkynttilöissä on kaksi eri kokoa 8x16cm ja 8x19cm sekä kolme uutta väriä helmiäinen, hopea ja kupari. Metallinhohtoiset pöytäkynttilävärit henkivät kattauksessa modernia tyylikkyyttä.

Juhlavuoden malliston inspiraationa ovat nostalgia sekä Havin pitkä historia yhdistettynä moderniin ja selkeään linjaan. Tavoitteena on tuoda esille Havin tarinaa suomalaisessa kynttilän valmistuksessa sekä luoda näyttäviä ja laadukkaita tuotteita suomalaisille kotitalouksille, kertoo markkinointipäällikkö Linda Huikko.

Katso video Havin Viipurin kynttilätehtaasta