Avainlippu Design from Finland Ruokaa omasta maasta

Arkipäivän designerit

Monen kodin ruokapöydän kattausta koristavat eriväriset lautasliinat. Lautasliinavalinnat tehdään usein värin, käyttötarkoituksen tai mieltymyksen mukaan ja juuri siinä hetkessä. Harvoin kuitenkaan ajatellen kuka on kyseisen kuosin tai värityksen serviettiin suunnitellut. Suomen Kerta Oy:llä on oman Havi tuotemerkin suhteen suunnittelutyössä vapaat kädet, mutta pääperiaate on käyttää kotimaisia taitavia suunnittelijoita. Syksyllä 2013 otettiin myös kuluttajat mukaan suunnitteluun.

Kuura-1

Kuluttajien suunnittelemia lautasliinoja kauppoihin.

Aikaisemmin yhteistyötä on tehty lähinnä ammattilaisten kanssa ja toisinaan myös koulujen ja oppilaitosten kanssa. Vuosittain suunnittelupöydällä pyörähtää useita satoja malleja, joista parhaat ja parhaiten suomalaista makua palvelevat valitaan Suomen Kerta Oy:n kattausmallistoihin.

Siksi onkin poikkeuksellista, että Suomen Kerta ja Avainklubi lähtivät yhdessä etsimään suomalaisten kuluttajien joukosta serviettisuunnittelijaa. Yhteistyössä järjestettiin Sinustako huippusuunnittelija? – kilpailu, jonka tarkoituksena oli löytää tavallisten kuluttajien joukosta suunnittelija lautasliinamallistoon. Pääpalkintona oli 1000 € sekä mainetta ja kunniaa!

Kilpailuun osallistuttiin Suomalaisen Työn Liiton Avainklubi-verkkopalvelun kautta. Suomen Kerran oma raati valitsi neljä jatkoäänestykseen menevää kuosia, joista voittaja äänestettiin Avainklubissa.

Suunnittelukilpailun voitti espoolainen Katariina Kantosen suunnittelema talvinen luonnonläheinen sinisävyinen Lumipuu-malli. Suunnittelija sai 1000 euron palkinnon. Myös toiselle sijalle tulleen helsinkiläisen Marianne Santalan suunnittelema vaalea kaunis Kuura-malli pääsee myös kauppoihin ja suunnittelija saa 500 euron palkinnon. Kumpikin malli pääsee Keskon Pirkka syksy-joulu mallistoon.

Miten servietit tehdään?

Servietit jotka valmistuvat ohuesta pehmopaperista ovat usein kaksi- tai useampikerroksista paperia. Käyttötarkoituksen mukaan on erilaisia pehmopapereita kuten esimerkiksi talouspaperi, WC-paperi tai lautasliinat. Lautasliinat valmistuvat ns. tyhjästä valkoisesta tai massavärjätystä neitseellisestä pehmopaperirullasta joka taitellaan ja painetaan koneellisesti. Painotyö on yksi prosessin haastavimpia vaiheita.

Lue lisää: www.suomenkerta.fi